مجتمع آموزش عالی علوم انسانی، ـ جامعه المصطفی العالمیه- قم
چکیده
مجازاتهای سالب حیات، در اسناد بین المللی و نظامهای حقوقی اکثر کشورها نسبت به افراد زیر ۱۸ سال کنار گذاشته شده است؛ اما در مقابل، با توجه به فقه اسلامی که سن اهلیت کیفری را ۹ و ۱۲ سال بیان کرده است؛ شهروندان زیر ۱۸ سال در صورت وجود سایر شرایط میتوانند مورد حکم اعدام و سایر احکام کیفری سالب حیات قرار گیرند. صرف نظر از تأثیر این نوع مجازاتها در کاهش جرایم، تبعات این نوع مجازاتها برای جامعه دینی، در مواردی میتواند بسیار سنگین باشد، از این رو، سعی شده است در این نوشتار، از رهگذر مصلحت که جایگاه مهمی در منابع فقه اسلام دارد به حل این چالش بنگرد و به این سوال پاسخ دهد که آیا میشود از اعدام این دست از شهروندان صرف نظر کرد؟ یافتههای این تحقیق نشان میدهد که پاسخ به این پرسش مثبت است؛ دلایل استنادی این پیشنهاد موارد از قبیل ملاک نبود سن در اهلیت کیفری، ناسازگاری مجازاتهای سالب حیات با مصالح اطفال و در نهایت ناسازگاری آن با مصالح کلی اسلام و جامعه اسلامی ذکر شده است.
کاظمی, سیدمیرآغا. (1403). چالش اعمال مجازاتهای سالب حیات بر شهروندان زیر ۱۸ سال از منظر فقه شیعه. دوفصلنامه یافتههای فقهی و مبانی حقوق اسلامی, 2(2), 57-78.
MLA
سیدمیرآغا کاظمی. "چالش اعمال مجازاتهای سالب حیات بر شهروندان زیر ۱۸ سال از منظر فقه شیعه". دوفصلنامه یافتههای فقهی و مبانی حقوق اسلامی, 2, 2, 1403, 57-78.
HARVARD
کاظمی, سیدمیرآغا. (1403). 'چالش اعمال مجازاتهای سالب حیات بر شهروندان زیر ۱۸ سال از منظر فقه شیعه', دوفصلنامه یافتههای فقهی و مبانی حقوق اسلامی, 2(2), pp. 57-78.
VANCOUVER
کاظمی, سیدمیرآغا. چالش اعمال مجازاتهای سالب حیات بر شهروندان زیر ۱۸ سال از منظر فقه شیعه. دوفصلنامه یافتههای فقهی و مبانی حقوق اسلامی, 1403; 2(2): 57-78.